window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ originalLocation: document.location.protocol + '//' + document.location.hostname + document.location.pathname + document.location.search });
 

Få bästa pris på tjänster för bergvärme.

  • Spara pengar – leverantörerna får konkurrera om dig som kund

  • Spara tid – vi letar upp ett antal certifierade leverantörer åt dig

  • Helt gratis – som husägare betalar du inget extra för tjänsten

  • Lokala företag – vi samarbetar med företag över hela landet

  • Ha full koll – i din kundportal kan du följa och styra processen 

Prova tjänsten här
Tar bara 1–2 minuter.
Gratis, utan förbindelser.
arrow&v
Vilken typ av värmepump gäller det?

Jämför offerter från flera leverantörer – snabbt, smart och säkert

 

Vår tjänst hjälper dig att hitta certifierade installatörer i närheten både snabbt och enkelt. Med flera erbjudanden att ställa mot varandra kan du känna dig trygg i att du inte bara får den bästa bergvärmepumpen för dina behov utan också att den är till det bästa priset.

Tjänsten är helt gratis för dig som husägare och du förbinder dig inte till något genom att använda den.

Läs mer om oss här

Lär dig mer om bergvärme

Stabil och billig värme året om

 

Bergvärme är en uppvärmningsform som fungerar året om och som kan spara dig upp till 80% av uppvärmningskostnaderna. Som namnet antyder hämtas värmen från berggrunden. I praktiken är det dock ur grundvattnet värmen hämtas och själva källan till värmen är faktiskt solen. Sverige ligger långt fram när det gäller installation av bergvärme, vilket delvis har att göra med att vår mark till stor del vilar på urberg, vilket leder värme bra.

Mot bergvärme i 4 steg

Beskriv ditt behov

Vi söker installatörer

Du jämför och väljer

Jobbet utförs!

Spara tid – vi sköter letandet åt dig
Nära dig – samarbetspartners över hela landet
Spara pengar – företagen konkurrerar om dig som kund
Håll koll – följ och styr processen i din kundportal
Gratis – tjänsten kostar inget extra
5 fördelar med Värmepunkten

Tar bara 1–2 minuter

 
 

Vad kostar bergvärme att installera?

 

I snitt brukar en totalentreprenad för bergvärme landa på runt 163 000 kr före ROT-avdrag (källa: SKVP, 2020). Priset kan dock variera runt 40.000 kr upp eller ner, beroende på en rad olika faktorer som t.ex. hur stort huset är, vilket värmebehov du har, var energibrunnen placeras och hur långt ner det är till själva berggrunden.

 

Priser kan också variera mellan olika leverantörer, vilket är varför Energimyndigheten rekommenderar att ta in offerter från minst tre olika leverantörer. Det kan du göra enkelt och gratis genom vår tjänst här.

Privatpersoner har rätt att dra av 30% av arbetskostnaden vid ROT-arbete (max 50 000 kr per ägare och år). Arbetskostnad för nyinstallation eller utbyte av värmepumpar är avdragsgillt.

 

När det gäller ROT-avdrag för bergvärme har Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) tillsammans med Skatteverket tagit fram en schablon för arbetskostnaden vilken är 35% av den totala entreprenadkostnaden för vätska-vattenvärmepumpar (som berg-, jord- och sjövärmepumpar). Om arbetskostnaden överstiger schablonen kan skatteverket be om kompletterande uppgifter till varför den är högre.

Exempel: Genomsnittlig kostnad för installation av bergvärme

Kostnad för totalentreprenad bergvärme:  163.000 kr

Schablon arbetskostnad (35 % av total):       57.050 kr

ROT-avdrag (30 % av arbetskostnad):           17.115 kr

Din kostnad efter ROT:                                  145.885 kr

 

Bergvärme ökar värdet på huset​

 

Även om bergvärme är relativt dyrt ska du också tänka på att det ökar värdet på huset. Faktum är att investeringen i vissa fall kan betala sig själv bara genom värdeökningen!

 

Booli, SBAB:s bostadstjänst, har gjort en analys som visar att på riksnivå ökar värdet i snitt med 115.000 kr. Ökningarna varierar dock över landet. Högst ökningar finner man i Stockholms och Västmanlands län. I Stockholm kan värdet kan öka med uppåt 180.000 kr.

Hur mycket kan du spara med bergvärme?

Jämfört med direktverkande el kan du med bergvärme spara upp till 80% av uppvärmningskostnaden över ett år. Exakt hur mycket du kan spara beror på faktorer som t.ex. vad du har för uppvärmningslösning idag, ditt värmebehov, elpriset och värmepumpens verkningsgrad.

 

Verkningsgraden på årsbasis för en värmepump mäts med SCOP-värdet (Seasonal Coefficient of Performance). Om en pump har 4 i SCOP-värde betyder det att den sammantaget över ett helt års alla säsonger genererar 4 gånger mer energi än vad den förbrukar i el.

Exempel: Besparing med bergvärme

Vi kan ta som ett exempel ett hus med ett uppvärmningsbehov på  30.000 kWh, direktverkande el och en elkostnad på 1,5 kr per kWh (inkl. elnätsavgifter och skatter). Före installation av bergvärme skulle kostnaden för uppvärmning vara 45.000 kr per år.

Efter installation av en bergvärmepump med 4 i SCOP-värde skulle kostnaden, med oförändrat elpris och värmebehov, sjunka till 11.250 kr per år. Besparingen skulle alltså bli 33.750 kr per år, eller 2.813 kr per månad.

 

Med en genomsnittlig installationskostnad på 145.000 kr efter ROT skulle bergvärme återbetala sig på drygt 4 år. Vi behöver dock räkna med byte till vattenburet system, vilket vi kan uppskatta till 70.000 kr efter ROT för en genomsnittlig villa. Det tar totalkostnaden till 215.000 kr och återbetalningstiden till drygt 6 år.

 

Med en uppskattad livslängd för pumpen på 20-30 år betyder det att totalinvesteringen över den tiden skulle gå plus med mellan 460.000–800.000 kr i dagens penningvärde.

 
 

 

Hur installeras  bergvärme?

 

En komplett bergvärmeinstallation tar 2–4 dagar: 1–2 för anläggning av energibrunnen och 1–2 för installation av värmepumpen. Energibrunnen är det borrhål om cirka 100-220 meter ur vilket värmen ska hämtas. För att förhindra jordras ner i brunnen samt risken att ytvattnet förorenar grundvattnet är det nödvändigt med minst 6 m foderrör (sammansvetsade rör av stål) i brunnen. De behöver gå igenom hela jordlagret och minst 2 m ner i berggrunden.

 

I brunnen läggs en slinga kollektorslang fylld med en frostskyddsvätska, så kallad brinevätska, vilken leder värmen och har egenskapen att den inte fryser. Brinevätskan absorberar värme ur berggrunden och pumpas upp till värmepumpen som installeras inne i huset.

 

Själva värmepumpen ser ut ungefär som ett kylskåp och är samma typ av pump som används också för jordvärme eller sjövärme. Ur brinevätskan utvinner sedan värmepumpen värmen som används för uppvärmning av ditt hus och varmvattnet. Den nu nedkylda brinevätskan pumpas ner i energibrunnen igen för att åter värmas upp.

Borrar energibrunn för bergvärme

I brunnen läggs en slinga kollektorslang fylld med en frostskyddsvätska, så kallad brinevätska, vilken leder värmen och har egenskapen att den inte fryser. Brinevätskan absorberar värme ur berggrunden och pumpas upp till värmepumpen som installeras inne i huset.

 

Själva värmepumpen ser ut ungefär som ett kylskåp och är samma typ av pump som används också för jordvärme eller sjövärme. Ur brinevätskan utvinner sedan värmepumpen värmen som används för uppvärmning av ditt hus och varmvattnet. Den nu nedkylda brinevätskan pumpas ner i energibrunnen igen för att åter värmas upp.

Vem passar bergvärme för?

Generellt kan man säga att bergvärme passar stora hus med stora uppvärmningsbehov. Bor du i direkt anslutning till ett vattendrag som inte riskerar bottenfrysa kan dock sjövärme vara ett bättre alternativ. Har du istället en relativt stor gräsmatta med lämplig jordmån kan jordvärme vara det mest ekonomiska.

 

Som för andra vattenbaserade värmesystem är det en stor fördel att redan ha vattenburen värme installerad i huset för att bergvärme ska lämpa sig. Annars tillkommer kostnaden för att installera även detta.

 

Hus med bergvärme

Fördelar med bergvärme är att den inte kräver en stor tomt och att effekten är hög under hela året. Du behöver inte ha berg dagen på tomten men är det långt ned till berg blir kostnaden för borrning högre. Till skillnad från utomhusluften håller berget en jämnare temperatur över året vilket är en fördel för värmepumpens drift och för energibesparingen, jämfört med t.ex. luft-luft eller luft-vattenvärmepump.

En nackdel är att bergvärme är den dyraste typen av värmepumplösning att installera. Kostnaden tenderar dock att löna sig i längden och investeringen återbetalar sig normalt inom cirka 4–8 år, givet den lägre driftskostnaden. Om du tar ett lån med fördelaktiga villkor, t.ex. på huset, kommer du märka besparingen i plånboken redan första månaden efter installation.

4 saker att tänka på med bergvärme

 

Det finns några saker du bör ha i åtanke när du skaffar bergvärme:

  • Tillstånd från kommunen krävs för att borra energibrunnen för bergvärme. Det är oftast bara en formalitet och de flesta installatörer hjälper dig med ansökan. Det finns lite olika regler att ta hänsyn till som att det måste vara minst 20 m till en angränsande energibrunn och minst 4 m till husvägg. Även sjövärme och jordvärme kräver tillstånd, medan luftvärme och luft-vatten inte gör det.

  • Du behöver en bra plats att placera värmepumpen. Den ser oftast ut ungefär som ett kylskåp och de flesta väljer att placera den i t.ex. tvättstuga, källare eller förråd.

  • Bergvärme kan också användas för att kyla huset under varma sommardagar med så kallad komfortkyla (kallas också naturkyla eller frikyla). Om du önskar den möjligheten kan det krävas att du kompletterar värmepumpen med en kyltillsats.

  • Om du bor i ett område som ibland drabbas av längre strömavbrott kan du överväga att komplettera värmepumpen med en alternativ uppvärmningslösning, t.ex. en kamin eller pelletspanna. Värmepumpen kräver el för att kunna generera värme och tanken på att bli utan värme mitt i smällkalla vintern är kanske inte så lockande.

Använd gärna vårt formulär för att få offerter från certifierade installatörer nära dig. Det är gratis och tar bara någon minut.