window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ originalLocation: document.location.protocol + '//' + document.location.hostname + document.location.pathname + document.location.search });
 

Få bästa pris på tjänster för frånluftsvärme.

  • Spara pengar – leverantörerna får konkurrera om dig som kund

  • Spara tid – vi letar upp ett antal certifierade leverantörer åt dig

  • Helt gratis – som husägare betalar du inget extra för tjänsten

  • Lokala företag – vi samarbetar med företag över hela landet

  • Ha full koll – i din kundportal kan du följa och styra processen 

Tar mindre än 1 minut.

Du förbinder dig inte till något.

 

Få hjälp att spara runt hälften av din uppvärmningskostnad med frånluftsvärme

 

Med frånluftsvärmepump kan du räkna med att spara runt 50 % av dina kostnader för uppvärmning. Vår tjänst hjälper dig att hitta både rätt värmepump och certifierade installatörer i närheten – snabbt och enkelt.

 

Med flera erbjudanden att ställa mot varandra kan du känna dig trygg i att du inte bara får den bästa frånluftsvärmepumpen för dina behov utan också att den är till det bästa priset.

Tjänsten är helt gratis för dig som husägare och du förbinder dig inte till något genom att använda den.

Lär dig mer om luft-vattenvärmepumpar

Vad är en frånluftsvärmepump?

 

En frånluftsvärmepump är en typ av luftvärmepump som återvinner värmen husets uppvärmda luft innan den ventileras ut – en skillnad mot andra luftvärmepumpar som luft-luft eller luft-vatten vilka istället utnyttjar energin i uteluften.

 

Den återvunna värmen kan användas för att värma upp både huset och varmvattnet och på det sättet halvera uppvärmningskostnaderna. Frånluftsvärmepumparna med högst effekt har en varvtalsstyrd kompressor och kan generera tre gånger så mycket energi som det går åt att driva dem.

För att kunna använda en frånluftsvärmepump krävs ett mekaniskt ventilationssystem. Frånluftsvärme går att kombinera både med direktverkande elvärme och med vattenburna värmesystem. Med direktverkande el kopplas värmepumpen till fläktar som sprider värmen i huset genom ventilationen.

 

Vad kostar det att installera frånluftsvärme?

 

I genomsnitt ligger totalkostnaden för frånluftsvärmepump på cirka 76.000 kr (källa: SKVP, 2020). Beroende på effekt, installation och fabrikat kan priset skilja runt 20.000 kr upp eller ner. Själva pumpen brukar kosta mellan 30.000–80.000 kr. En duktig installatör kan hjälpa dig att både hitta den bästa värmepumpen för dina behov och säkerställa att installationen blir optimal för besparing och komfort.

Eftersom pris för både värmepump och installation kan skilja en del beroende på husets förutsättningar är det viktigt att du tar in offerter från flera olika företag. Tänk även på att om du inte redan har mekaniskt ventilationssystem så tillkommer en kostnad för detta.

Som privatperson kan du dra av 30 % av arbetskostnaden vid ROT-arbete (max 50.000 kr per ägare och år). Arbetskostnad för nyinstallation eller utbyte av värmepumpar är avdragsgillt. När det gäller ROT-avdrag för luftvärme har Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) tillsammans med Skatteverket tagit fram en schablon för arbetskostnaden vilken är 30 % av den totala entreprenadkostnaden för luftvärmepumpar (som frånluftsvärmepumpar, luft-luft och luft-vatten).

I vissa fall, när arbetskostnaden trots allt blir högre än schablonen kan det vara värt att be installatören specificera den och dra ROT på den verkliga arbetskostnaden. Var dock beredd på att om arbetskostnaden överstiger schablonen kan skatteverket be om kompletterande uppgifter till varför den är högre.

Exempel:  Genomsnittlig kostnad för frånluftsvärmepump

Kostnad för totalentreprenad frånluft:        76.000 kr

Schablon arbetskostnad (30 % av total):     22.800 kr

ROT-avdrag (30 % av arbetskostnad):           6.840 kr

Din kostnad efter ROT:                                 69.160 kr

Hur mycket kan du spara med frånluftsvärmepump?

 

...

Mot frånluftsvärme i 4 steg

Beskriv ditt behov

Vi söker installatörer

Du jämför och väljer

Jobbet utförs!

Spara tid – vi sköter letandet åt dig
Nära dig – samarbetspartners över hela landet
Spara pengar – företagen konkurrerar om dig som kund
Håll koll – följ och styr processen i din kundportal
Gratis – tjänsten kostar inget extra
5 fördelar med Värmepunkten

Tar mindre än 1 minut.

Du förbinder dig inte till något.

 

 

Använd gärna vårt formulär för att få offerter från certifierade installatörer nära dig. Det är gratis och tar bara någon minut.

Gratis och tar under 1 minut.

Du förbinder dig inte till något.

Gratis och tar under 1 minut.

Du förbinder dig inte till något.